Alleen reizen met een camper als vrouw

# Camping

Ben je op zoek naar tips en trucs voor je solo-avontuur met een camper? We praten over de voordelen, planning en veiligheid in een camper. Daarnaast weerleggen we de vooroordelen over het solo reizen met een camper als vrouw. In de woorden van Beyoncé, “Who run the world? Girls!”.

 

Boek nu jouw droomcamper voor een avontuurlijke soloreis

 

Vind jouw ideale camper!

 

 

Tips om als vrouw alleen met een camper te reizen

 

De vooroordelen

“Wat, wil je alleen reizen met de camper? Ben je niet bang, alleen? Wat ga je doen als je ziek wordt onderweg? Voel je je niet eenzaam?” Dit zijn allemaal vragen die je als vrouwelijke soloreiziger wellicht weleens gehoord hebt. Ook nu nog kijken mensen je vreemd aan als je zegt dat je als vrouw alleen reist. In ons artikel “Hoe is het om alleen in een camper te wonen?” stelden we je al voor aan een stoere dame die haar droom waarmaakte en sindsdien alleen in haar camper de wereld ontdekt.

In dit artikel bespreken we hoe je om kunt gaan met bepaalde angsten op een soloreis. Wat moet je van tevoren plannen voor de reis en waar moet je op letten onderweg. Ook bespreken we de voordelen die je als vrouw kunt ervaren op een solo kampeervakantie. We geven je enkele tips over hoe je veilig blijft in je camper en hoe je het beste wifi kunt krijgen in je camper. Dus vergeet alle vooroordelen en laat het avontuur beginnen!

De voordelen

Het maken van een roadtrip in je eentje, biedt een aantal voordelen. Natuurlijk is een vakantie met het gezin, met z’n tweeën of met vrienden ook fantastisch, maar er zijn enkele voordelen waarvan je kunt genieten op een solo-vakantie. Je leert het absolute gevoel van vrijheid kennen. Je bent aan niemand gebonden. Je kunt gaan en staan waar je wilt en zo lang blijven als je wilt. Dit betekent dat je jezelf echt kunt uitschakelen en je batterijen kunt opladen door zelf te beslissen wanneer je ergens energie voor hebt. Optimaal luisteren naar je lichaam en je geest. Je leert jezelf beter kennen en, als je daar zin in hebt, leer je onderweg ook sneller andere mensen kennen. Als je met meerdere mensen reist, heb je al gauw de neiging om onder elkaar te blijven.

 

vrouwen vanlife avontuur camper

 

Hoe ga ik om met angst of eenzaamheid?

We willen deze onderwerpen ook aansnijden, omdat we het van onszelf kennen. Hoe leuk het ook is om de wereld alleen te ontdekken, het kan gebeuren dat je in een situatie terechtkomt waarin je je ongemakkelijk voelt, of er kunnen dagen zijn dat je je eenzaam kan voelen. Natuurlijk is iedereen anders en gaat elk individu hier anders mee om, maar deze tips kunnen helpen tegen eenzaamheid:

 • Blijf in contact met je dierbaren: Vaak kan een kort berichtje of telefoontje naar familie of vrienden de wereld heel anders doen lijken.
 • Maak je hoofd leeg met een wandeling: Frisse lucht en puur natuur. Lichaamsbeweging helpt vaak om je gedachten af te leiden.
 • Kijk naar je favoriete serie: Dompel jezelf voor een avond onder in een andere wereld en vergeet de eenzaamheid met behulp van een goede film of serie.
 • Bezoek plaatsen waar mensen zijn: Een middag in een café mensen kijken kan beter zijn dan naar de bioscoop gaan. Tegelijkertijd zul je je ook weer wat meer verbonden voelen.

 

alleenreizen vanlife vrouw

 

Voor we het hebben over hoe je je camper beveiligt, gaan we het hebben over angst zelf. Het is belangrijk om in een situatie waarin je angst voelt je hoofd koel te houden, mentaal een stap terug te doen en de situatie zorgvuldig te bekijken. Na onderzoek van de ervaringen van verschillende vrouwen die alleen met een camper reizen, hebben wij de volgende tips voor je samengesteld:

 • Zoek een standplaats bij daglicht: Zo kun je je al vertrouwd maken met je omgeving. Wie zijn je buren op de camping? Zijn het mensen die willen feesten en waar het ’s nachts luidruchtig kan worden? Een gezin met kinderen? Koppels? Vaak kan een eenvoudige “hallo of goedemiddag” een conversatie starten, en kun je een eerste indruk krijgen van je buren.
 • Controleer je omgeving: Kan er ’s nachts veel lawaai zijn? Is er genoeg privacy? Kan er ’s morgens vroeg verkeer zijn, of is het zelfs verboden om hier te staan? Zo kun je ongewenste verrassingen in de nacht voorkomen.
 • Zorg dat je camper klaar staat om te vertrekken: Als je ’s nachts echt bang of ongemakkelijk wordt, kun je vanuit het bed op de bestuurdersstoel springen en wegrijden. Dit betekent dat je, indien mogelijk, je camper zo moet parkeren dat je meteen weg kunt rijden en ’s nachts de kampeermeubelen binnen kunt opbergen.

Het belangrijkste is, vertrouw op je gevoel en probeer de situatie zo goed mogelijk in te schatten. Je weet zelf het beste of je je er prettig bij zult voelen of niet. Vraag jezelf af of het nu echt gevaarlijk is, of dat je gedachten met je op de loop gaan waardoor je de situatie in je hoofd erger maakt dan dat het daadwerkelijk is. 

Alleen reizen met een camper als vrouw: De voorbereiding

Als je voor het eerst alleen met een camper reist, hebben we een paar tips voor je over hoe je je avontuur kunt voorbereiden. Met een “proefnacht” kun je wennen aan het gevoel van alleen in de camper slapen. Als je je camper al thuis hebt staan, kun je er bijvoorbeeld een nachtje in doorbrengen in een vertrouwde omgeving. Zorg er ook voor dat je je camper goed leert kennen voor je vertrekt. Heeft het enige eigenaardigheden waar je op moet letten? Bijvoorbeeld, hoe verwissel je de gasfles? Hoe sluit je elektriciteit aan?

Zoek uit welke maat camper eigenlijk bij jou past. Kun je veilig navigeren op smallere wegen? Vind je het leuk om rond te cruisen in een grote alkoof of heb je liever een kleinere camper? Het is ook belangrijk om een goede internationale ziektekostenverzekering af te sluiten als je van plan bent om buiten Nederland te reizen. Als er echt iets gebeurt, ben je in ieder geval volledig gedekt.

Als je je camperreis in de herfst plant, is het een goed idee om een kacheltje mee te nemen of met een camper met verwarming te reizen. Als je gas opraakt, kun je het gebruiken om de koelere nachten door te komen. Het is ook een goed idee om een ruwe routebeschrijving te hebben, zodat je onderweg rekening kunt houden met gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen. Last but not least raden wij je aan een kleine EHBO-doos mee te nemen. Het moet de volgende zaken bevatten:

 

 • Zelfkoelende koelpakken
 • Verbandmiddelen en pleisters
 • Een goede pijnstiller (voorzichtig gebruiken)
 • Medijnen voor maagproblemen
 • Een tekentang
 • Anti-muggen en teek spray
 • Een crème tegen rugpijn
 • Een warmwaterkruik

Op deze manier ben je uitgerust voor kleine noodgevallen en kan niets je verrassen. Hier vind je ook een complete paklijst voor je campervakantie.

 

female valife solo travel

Alleen op reis met een camper als vrouw: Planning op de weg

Er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden als je onderweg bent. Wees eerlijk tegen jezelf over hoe lang je kunt rijden. Vaak loont het de moeite om kortere tochten te plannen en een dag of twee langer te blijven om de batterijen weer op te laden voor langere tochten. Zoals eerder gezegd, raden we aan overdag een camping of camperplaats te bezoeken om te zien of je je op je gemak voelt. Zo niet, ga dan op je gevoel af en ga naar de volgende plaats. Voor losse overnachtingen kun je gebruik maken van apps als ‘Campercontact‘ of ‘Park4Night‘. Geniet daarnaast vooral van de vrijheid en je avontuur! 

 

Veiligheid in de camper

 

Diefstal bescherming

Uiteindelijk moet je zelf beslissen hoeveel veiligheid je in je camper wilt, waar je je prettig bij voelt en wat misschien te veel voor je is. In ieder geval hebben wij een aantal tips voor je verzameld over hoe je je camper kunt beveiligen. Relatief goedkope en doeltreffende beschermingsmaatregelen tegen diefstal kunnen een parkeerklauw of een stuurklauw zijn. Deze zijn van buitenaf goed zichtbaar, bieden bescherming tegen wegrijden en schrikken autodieven af.

Achterklepvergrendeling

Een achterklepvergrendeling kan ook van binnenuit veiligheid bieden. Door een grendel aan de bovenzijde van de achterklep te bevestigen, is het niet langer mogelijk deze van buitenaf te openen. Je moet er alleen voor zorgen dat je het juiste product voor je voertuig koopt. Een stalen ketting aan de schuifdeur en de voordeuren binnen, kan ook de moeite waard zijn. Door middel van een ketting kan het openen door onbevoegden voorkomen worden.

Spanband tussen de deuren

Eventueel kun je ook een spangordel tussen de twee voordeuren aanbrengen. Je kunt een riem heel strak door de binnenste deurklinken trekken om de deuren te verbinden. De band mag niet gemakkelijk breken. Op die manier kunnen potentiële inbrekers de deuren niet openen.

Raamfolie

Last but not least kan een speciale raamfolie de moeite waard zijn. Mocht je ruit echt worden ingeslagen, dan houdt het de scherven bijeen en maakt het moeilijker om in het voertuig te komen. Aan de achterkant van de camper kan de folie getint worden. De folie voor de ruiten in de bestuurdersruimte moet helder zijn en door een deskundige zijn goedgekeurd.

 

alleenreizen vrouwen

Internet in de camper

Internet in de camper is niet alleen handig voor het uitzoeken van routes, activiteiten en campings, het biedt ook een bepaald mate van veiligheid. We hebben daarom de mogelijkheden voor je op een rij gezet voor een stabiele internetverbinding onderweg. 

Gebruik een internet stick voor je laptop
Koop een MiFi-router: dit is een router voor mobiele WiFi die werkt met een SIM-kaart van een mobiele telefoonaanbieder. Hiermee kun je verbinding maken met het internet, net als met een normale router thuis.

Gebruik een WiFi-versterker
Als je de mogelijkheid hebt om toegang te krijgen tot gratis WiFi op bijvoorbeeld een camping of ergens onderweg, kun je een zogenaamde webcatcher (een antenne die zwakke WiFi onderschept) gebruiken om het signaal te versterken. Sluit de antenne aan op een router in je camper, en je kunt al je apparaten aansluiten.

 

En dat was het, onze tips over het onderwerp “Alleen reizen met een camper als vrouw”. Het enige wat nu nog ontbreekt ben jij! En daar ga je! Spannende bestemmingen zoals Noorwegen, Duitsland of Spanje wachten op je. Als je op zoek bent naar een paar bijzondere bestemmingen in Nederland, hebben wij ook enkele hoogtepunten voor je uitgezocht. Happy camping!

 

 

Vind jouw ideale camper!

 

 

Deel deze post
Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress admins

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de instellingenpagina van Instagram Feed om een feed te maken.